Welcome to my blog :)

rss

Selasa, 11 Mei 2010

bAgAiMAna MenDapAt KeTenAngAN HaTi

Assalamualaikum...dah lame xpost entry kat blog ni...rindu plak rasenye...huhuhu..so..untuk menghilangkan kerinduan ni...hari ni teringin la nak post 1 entry yang menarik (bagi saya la...huhuhuhu)...BAGAIMANA MENDAPAT KETENANGAN HATI..cerita ni saya baca dari satu buku..buku ni plak saya jumpe waktu tengah kemas kedai hari 2..dah xberkulit dikerjakan Zinnirah(anak sdareku yang comey)...hOhOhO...tapi isi dalam buku masih dapat diselamatkan dari menjadi korban...cerita ni sesungguhnya amat la sesuai untuk insan-insan yang mengalami masalah tak tenang hati...ok...ceritanya macam ni.........


Pada suatu hari, seorang lelaki datang mengunjungi Tuan Guru Hassan Basri di rumahnya. Sudah menjadi kebiasaab, orang rama nsuka perg menemui Tuan Guru Hassan Basri bagi menanyakan berbagai-bagai perkara dan maslah yang menjadi kemusykilan kepada mereka.

"Pada pendapat Tuan Guru, hari apakah yang patut tuan katakan sebagai Hari Raya kepada tuan?" tanya lelaki yang mengunjungi ilmuan itu.

"Hari apabila pada hari tersebut saya tidak melakukan apa-apa kesalahan" jawab Hassan Basri

"Apakah rahsia kebahagiaan Tuan Guru di dunia ini?" tanya lelaki itu lagi. Hassan Basri merenung tepat pada wajah lelaki itu. Dia tahu lelaki itu jujur ertanya.

Tuan Guru Hassan Basri segera memberikan jawapan. "Apaila saya tahu rezeki saya tidak diambil orang, sebab itulah hati saya merasa tenang. Apabila saya tahu tanggungjawab saya, sebab itulah hati saya melaksanakannya. Apabila saya tahu Tuhan selalu melihat saya, sebab itulah saya takut untuk melakukan kejahatan. Dan apabila saya tahu detik kematian saya akan tiba, sebab itulah saya bersedia bertemu Tuhan." jawab beliau.

Jawapan itu menghentikan lelaki itu daripada bertanya selanjutnya. Dia puas hati dan segera pulang.

Itulah rahsia kebahagiaan Tuan Guru Hassan Basri. Ketenangan hati, amanah dalam tangungjawab, tidak melakukan kesalahan dan bersedia menghadapi kematian.  

"ya ALLAH kerdilnya diri ini..kuatkan hatiku untuk terus berjuang demi agamaMu.."
0 ulasan:

Catat Ulasan

dEngArkAn